WDS Fix 2: Het image voorzien van updates

Door xAn52 op zondag 11 januari 2015 19:22 - Reacties (5)
CategorieŽn: WDS, Windows, Views: 2.230

2. Het image voorzien van updates
Ik kwam erachter dat het updaten van de Windows 7 installatie, het slimst via Windows update is.
Ik had 3 opties. Hieronder met hun pro en cons:

1. WSUS Offline.
+ In ťťn keer alle updates bij de hand.
+ Op CD of USB stick per installatie te updaten
+ Per OS te maken
- Maakt bij installatie een extra user aan
- Elke keer weer updaten van de basis

2. Microsoft SUS op Windows 2012R2
+ In ťťn keer alle updates bij de hand
+ Per OS te maken
+ Automatische synchronisatie
- Non domain PC's aanpassen om het werkbaar te maken

3. Windows update
+ Altijd up-to-date
+ Per OS specifiek
+ geen client aanpassingen
- alles downloaden per keer

Uiteindelijk won optie 3. Het niet hoeven aanpassen van de client is de grootste pro. Dit scheelt gewoon gepruts.
Wel heb ik WSUS op de server geÔnstalleerd en geactiveerd. Dit omdat in de toekomst mogelijk de PC's thuis wel in het domein gehangen gaan worden.

Goed, de grote fout die ik maakte was dat ik dacht dat je kon beginnen met capturen nadat je alles geŁpdatet hebt. Niet dus. Het volgende is nodig om een installatie te capturen:
1. Capture image aanmaken op de server. Hierover staat een prima stuk op Technet. Als je die gewoon volgt tot aan stap "How to Create An Image by Using a Capture Image" ben je al en eind.

2. De PC voorbereiden op de capture. Image de PC met de basis image van Windows 7 die je hebt aangemaakt. Als na het imagen de setup start, druk je op CTRL-SHIFT-F3. Hierdoor herstart de PC in audit mode op.
http://cdn10.everything-microsoft.com/wp-content/uploads/2009/12/audit-mode-400x3001.png
Dit venster verschijnt maar kun je elke keer na een reboot cancelen of sluiten. In ieder geval nog niet okŽn (op OK drukken dus).

3. Installeer alles wat je in het image opgenomen wilt hebben; updates, software, .NetFX meuk, C++ ellende, noem het maar op.
Ik heb er voor gekozen gťťn extra software te installeren die niet van Microsoft is. OP deze manier maak ik een basis-up-to-date image. Deze is later weer opnieuw te capturen als er een batterij updates zijn geweest. Aangezien de meeste software zichzelf update of meld dat er updates voor zijn, wil ik daar eigenlijk iets anders mee. -> /later.
Ook maak ik geen gebruik van de optie voor de unattended.xml te updaten in de sysprep map. Ik maak op een andere PC met de AIK alle .xml files aan, dus deze negeer ik.

4. Als je hiermee klaar bent, reboot je de PC met de volgende opties in de System preparation tool:
https://www.schoonepc.nl/i/nws2/sysprep.gif.
Boot de PC van het LAN met F12, kies voor het capture image en pak je de draad weer op van het Technet artikel. Let goed op het stukje Shift+F10. Op het moment dat je de image ergens anders op het netwerk heen wilt schrijven, kan je daarmee een CMD-box openen en met net use een mapping maken naar je netwerklocatie naar keuze. Kies voor je 2012 server\reminst map en dat scheelt weer een kopieslag.

5. Laat de PC daarna voor wat het is. Je hebt je up-2-date image nu op je server. Hiervan maak ik meteen een kopie op de server. Deze noem ik ImageBaseV1. Deze ga ik gebruiken om updates op te installeren en weer opnieuw te capturen. Het origineel noem ik InstallV1, om aan te geven dat deze van de V1 is afgeleid. Maar wees vrij om je eigen conventie te kiezen.

Goed. in de volgende post ga ik de deployment verder automatiseren.

To Do Relevant:
- Deployment verder automatiseren

To Do Intressant:
- PC's in domein hangen (alleen de PC's, geen users nog)
- WSUS hier aan koppelen
- Windows Server Essentials eens nader bekijken.

WDS Fix 1: De inlog wegpoetsen.

Door xAn52 op dinsdag 23 december 2014 00:37 - Reageren is niet meer mogelijk
CategorieŽn: WDS, WSUS, Views: 2.734

Na het ťclatante succes van de WDS Server, resten mij een aantal punten.
1. De inlog wegpoetsen.
2. Het image voorzien van updates
3. De driverbase vullen

1. De inlog wegpoetsen.
Dit is gelukt. Door een unattend.xml aan te maken. Hiervoor heb ik het Pakket voor automatische Windowsģ-installaties (AIK) voor Windowsģ 7 geÔnstaleerd op de Windows 2012 Server. Vervolgens met de Windows System Image manager de install.wim geopend, het component amd64_Microsoft--install-Windows-Setup_neutral toegevoegd aan de awnser file en daar bij ImageInstall\OSImage\InstallFrom\Credentials mijn domeinnaam ingevuld en de username (Guest).
Vervolgens deze ergens in de C:\RemoteInstall\WdsClientUnattend map gezet, bij de Server01 (zo heet de machine) properties in WDS, op het tabblad Client de xml file geselecteerd bij x64 Architecture en de boel opgeslagen. Hierna werkt de bestandsoverdracht zonder inlog.

Nu zijn er wel 2 nieuwe acties ontstaan:
1. Een opschoning, aangezien in het werkend maken er een boel rechten zijn uitgedeeld aan Everyone en Guest.Ik ga dit eerst werkend maken door een dedicated user aan te maken voor PXE installaties en daarna zo min mogelijk rechten hier aan toe kennen. De naam laat zich raden: PXEuser. Er komt wel een wachtwoord op, maar of dat nut heeft weet ik niet.
2. Het verder uitdiepen van de .xml file voor de unattended installatie van Windows 7. Ook word het interessant als Windows 8.1 toegevoegd gaat worden. Wat voor effect dat gaat hebben voor de eerste boot, weet ik nog niet.

Server Migratie
Ondertussen is de server qua hardware gemigreerd van een oude HP DC7800USDT (E6750,4GB, 80GB) naar een iets nieuwere/minder oude HP Elite 8000 (E8400,2GB,320GB HDD+1000GB HDD+16GB SSD). Omdat in de USDT maar 1 SATA aansluiting aanwezig was, was ik nogal beperkt in de HDD space. De migratie trouwens "gewoon" met CloneZilla gedaan. Daarna altijd weer de uitdaging om courante Intel drivers voor Server 2012 te vinden. Gelukkig werken de Windows 7 x64 drivers voor de intel Q45 chipset/VGA prima onder Server 2012. Deze gedownload via HP, waarvoor dank.
Uit een oude ThinClient een 16GB SSD gehaald en die maar ingezet als de drive voor de swapfile.
Daarnaast moet er een migratie van de WDS meuk naar de 1TB schijf gaan plaatsvinden.
Nu nog wat RAM erbij. 2GB is wat weinig.

Bon, 1 stap vooruit, 2 nieuwe treden in zicht. We gaan verder :)
Voor ik het vergeet, dank allen voor de commentaren, ze zijn bijzonder nuttig. Ik ben wellicht wat zuinig in het vermelden van jullie tips, maar ik neem ze zeker ter hand. Alle fails die ik zelf doe maar door de tips goed komen laat ik namelijk weg.

Windows Deployment in da House.

Door xAn52 op maandag 22 december 2014 17:25 - Reacties (23)
CategorieŽn: DHCP, WDS, Views: 4.999

Omdat ik regelmatig een PCtje opnieuw van een Windows OS voorzie, leek het mij praktisch een Windows Deplyment Services (WDS) server op te zetten. Ik ben reeds in het bezit van een Windows 2012 R2 Datacenter server, dus dat leek me niet al te ingewikkeld.

Op de server is het een kwestie van de rol Windows Deployment Services aanvinken. Even laten installeren en je kunt meteen verder. Gekozen voor een Standalone mode, aangezien ik de PC's niet in domeinen of wat dan ook ga hangen. Dan een boot image. Voor het gemak even een Windows 7 Professional SP1 x64 nl-nl DVD in de lade gestoken en daarvan de boot.wim als boot source genomen (CD:\Sources) en de install.wim voor de images. Hierdoor kan ik nu Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional en Windows 7 Ultimate installeren. De Home Basic heb ik maar gelaten voor wat het is. Bij de eigenschappen gezet dat F12 nodig is om te PXE booten (om ellende te voorkomen), auto-domain join uitgezet (niet nodig), en bij DHCP aangevinkt dat er niet geluisterd hoeft te worden op de bekende poorten 66 en 67. Multicast is een beetje overkill, dus die heb ik verder niet geconfigureerd.

Daarna het netwerk klaar maken. Om te kunnen PXE-booten, moet de PXE client wel weten waar hij e.e.a. kan ophalen. Dat doe je via DHCP. Laat mijn Windows 2012 R2 server nu net niet de DHCP server zijn, maar mijn Netgear WNDR3700 in combinatie met DD-WRT.
Op de router gebruik ik niet de DHCPd, maar DNSMasq als DHCP server. Dit is even handig om te weten, aangezien je de DHCP opties dan ook bij DNSMasq op moet geven en niet bij DHCPd.

Dus, in de router ingesteld op het tablad services bij het veld Additional DNSMasq Options:
dhcp-option=66,"192.168.1.10"
dhcp-boot=boot'x64'wdsnbp.com,,192.168.1.10

Het is me opgevallen dat zonder de eerste regel, de PXE-client er langer over doet dan als deze optie wel is ingesteld. Dus laat ik die staan. De 2e regel is voorzien van ' (enkele quotes) in plaats van \ (backslashes). Dit doet dd-wrt zelf bij het opslaan. Het werkt, dus niet meer aan knoeien.
Je pad kan je bepalen door even te kijken in de %remoteinstall% folder op je server.

Goed, nu testen. Hoe anders dan virtueel. Ik gebruik VMware Player voor het gemak. Een standaard Windows 7 x64 setup gekozen voor hardware met de optie "Install an OS later" aangevinkt. NIC in bridged gezet zodat deze door de DD-WRT als een extra client wordt gezien.
Nu hoefde ik niks te doen, behalve de VM aan te zetten. Er was geen CD of iso gemount en ook de harde schijf is helemaal leeg. Ergo, de VM gaat het netwerk op.
En verrek! Het werkt... bijna. Het booten gaat goed. Daarna wordt de installatie gestart met de keuze voor een taal en keyboard lay-out. Om dit te kunnen kiezen, moet ik opeens inloggen! Dat willen we (eigenlijk) niet. Wel is het een extra bescherming tegen foutjes, maar toch.
Na wat puzzelen en wat rechten zetten, heb ik dit nog niet kunnen tackelen. Even verder zoeken nog, tot die tijd inloggen maar. Het is een share issue, aangezien ik de Guest groep read op de RemoteImages heb gegeven. Door nu in te loggen met domein\Guest (zonder wachtwoord), kan ik verder. En dan, na een paar minuten en wat enters en wachtwoorden staat er dan toch een VM met Windows 7 Pro SP1 x64 NL te snorren.

Tip voor VMware Player:
Open in je Vm folder het bestand vmnaam.vmx en voeg onderaan toe:
bios.bootDelay = "3000"
Hierdoor blijft je VM 3 seconden op het BIOS scherm staan, zodat je manueel met het handje op F12 kan rammen. Of met F2 de BIOS in.

Nu de volgende stappen:
- Driver repository opzetten
- Windows Updates integreren
- Inlog wegpoetsen
- Image finetunen, unattend maken

Fijne dagen!