Eerste Linux stapjes, een introductie.

Door xAn52 op zondag 19 januari 2014 11:45 - Reacties (9)
CategorieŽn: Linux, Server, Ubuntu, nZEBd, Views: 4.499

Na een tijd lang niets gedaan te hebben aan bloggen en dergelijke, toch maar eens de draad weer oppakken. Na al m'n Windows avonturen (die nog lang niet afgerond zijn, maar nu even niet) op zakelijk vlak, heb ik thuis ook e.e.a. aan systeem uitdagingen. Deze betreffen voornamelijk het klassieke audio en video download en presentatie gebeuren.

Mijn Home Automation Environment (HAE) is beperkt tot het entertainment gedeelte. Er zijn nog geen lampen, cv's, koelkasten, wasmachines of scheerapparaten op aangesloten.
Een kort overzicht van het thuis netwerk:

Begane Grond
Ik gebruik kabel internet van Ziggo Alles in 1. D/U is 60/6 mbit en dat voldoet (nog). Ik heb zo'n uBee modem zonder draadloze wifi ingebouwd. Achter de uBee zit een Linksys WRT320N die de wifi behandeld. Ook zitten er 2 switches (Switch1 en Switch2) aan vast en een mediaspeler (Play!ON HD2 Mini). Switch1 is een 8 poorts 100 mbit switch in de TV kast voor de TV, Wii, XBox360, Reciever, en DVB-C ontvanger.

1e verdieping
Switch2 (4p Gbit) staat op de 1e verdieping en daar is op dit moment 1 PC aan gekoppeld van zoonlief 1 en nog een switch (Switch3 4p Gbit) op de zolder.

Zolder
Switch3 heeft het druk: 2 routers (nog een WRT320N en ook een D-Link), Switch4 (8p100mbit), m'n game PC (2500K) en mijn NAS (XPenology DSM 3.1, i3-3220,6GB, 8TB).
De WRT320N is voor het testnetwerk zodat daar, zonder dat andere leden van de familie daar last van hebben, lekker gepield kan worden met DHCP, DNS, WDS, WSUS, AD en noem alles maar op. Er hangt 1 server aan vast met Windows 2012 met daarop wat Hyper-V hosts. Voor het HAE verhaal niet zo heel intressant. De D-Link wordt gebruikt om printers 1-3 aan het netwerk te koppelen. 1 Laserprinter (HP 2430DTN), 1 Fotoprinter (HP8450) en 1 All-In-One (HP L7780).
Aan Switch4 hangt 1 PC: de linux server. De hardware? Een oude HP DC7800 USDT. C2D 6550, 2GB DDR2 en 80GB SSD (intel 320).

Overig
Er zwerven 2 laptops door het huis, 3 android telefoons en een iphone.

Zo, dat is wel veel tekst. Ik zal eens een tekeningetje maken van de omgeving om een beter beeld te krijgen van het verhaal.

Wat doe ik er allemaal mee?
Voornamelijk is het opgezet zodat ik kan gamen op zolder. Dit gebeurt niet heel veel meer, maar het kan en af en toe is dat even heerlijk. Voornamelijk langzame games als SimCity of Civilization V maar ook een paar F2P flightsims en Minecraft (tja, je moet toch bijblijven met de kids ;)) Schieten en knallen doe ik niet meer.

Daarnaast is er een NAS opgezet om het hele Home Entertainment gedeelte te ondersteunen. Het is een stevig apparaat voor een NAS (als zeg ik het zelf) met de i3 3220, een Z77 bord, 6GB RAM en een keur aan schijven (80GB voor OS, 4*1TB en 2*2TB). Op de NAS draait Sickbeard, SabNZBd, CouchPotato, Subliminal en Plex. Ook draait er een back-up applicatie van Amazon op om alle foto's die erop staan te back-uppen naar de cloud. Op de NAS staat zowel film als muziek en foto's. Er is geen software repository op. Dat staat op een USB schijf aan de 2500K.

Plex
Ik ben een fervent gebruiker van Plex. Zo'n 80% van wat ik aan video entertainment binnenhaal kan ik er in kwijt. Sommige zaken hebben nabewerking nodig, maar dat houd je bezig. Wellicht later daarover meer.
Mijn Plex omgeving bestaat uit de NAS server, clients op PC, Android, iPhone en, jawel, TV. Ik ben in het bezit van een Samsung TV uit 2010 waar een Plex client op zit. I-de-aal. Werkt gewoon met de afstandsbediening van de TV, dus lekker laagdrempelig.
Ik gebruik Plex zowel voor films als voor series. Qua films zijn er een aantal categorieŽn: Classics, Movies, Kids en Superheroes. Deze categorieŽn zitten ook in SabNZBd, zodat de films netjes in de mapjes verschijnen. Met uitzondering van de zaken die uit CouchPotato worden gehaald. Die komen altijd in Movies terecht.
De Categorie TV is verder 1 bak met series die netjes door SickBeard in mapjes worden gestopt en door Plex worden gepresenteerd. Subliminal doet verder z'n best om e.e.a. van ondertitels te voorzien (Bierdopje, ik mis je!).

nntp
Ik gebruik de diensten van zowel Ziggo als Eweka om te voorzien in mijn media behoefte. Hierbij valt op dat Ziggo (door de korte retentie?) vaker TV series aanlevert dan Eweka. Geeft niet, het werkt.

Ergo conclusio
Goed, een hele bende aan hard- en software dus om een filmpje te kunnen kijken. Het werkt an sich prima, alleen ben ik qua nzb's altijd overgeleverd aan wat publiek beschikbaar is. In het verleden had ik een NZBMatrix account, maar dat is eigenlijk nooit door een andere vervangen. In de hausse die onstond nadat deze site verplicht ophield, heb ik een blauwe maandag gespeeld met NewzNab+ (ja, de koop versie) maar door gebrek aan kennis en kunde is dat nooit wat geworden.
En daar wil ik nu wat aan gaan doen. Zoals ik eerder meldde heb ik een linux server(tje). Met Ubuntu 13.10 en na wat gepiel nZEDb. Daarvoor heb ik heel simpel de instructie van de site voor gebruikt die hier staat.
En daar begint het avontuur... MIjn kennis van Linux? Nealy zero. chmod, top, sudo, daar oudt het wel mee op. en dan moet je daar al geen moeilijke vragen over stellen :)

Toekomst
Wat wil ik gaan bereiken? Als eerste een werkende nZEDb omgeving voor mijzelf. Op de DC7800.
Eventueel uitbreiden naar de mysql database op de NAS (meer CPU power). En kennis over hoe ik de Ubuntu kan aansturen. Ik loop meteen al vast met alle consoles die er zijn (hoe kan ik switchen?), hoe om te gaan met cron, monitoring enzovoorts. Het wordt voor mij een zoektocht waarbij ik alle hulp van Google en jullie zeer ga waarderen :)