WDS Fix 2: Het image voorzien van updates

Door xAn52 op zondag 11 januari 2015 19:22 - Reacties (5)
CategorieŽn: WDS, Windows, Views: 2.230

2. Het image voorzien van updates
Ik kwam erachter dat het updaten van de Windows 7 installatie, het slimst via Windows update is.
Ik had 3 opties. Hieronder met hun pro en cons:

1. WSUS Offline.
+ In ťťn keer alle updates bij de hand.
+ Op CD of USB stick per installatie te updaten
+ Per OS te maken
- Maakt bij installatie een extra user aan
- Elke keer weer updaten van de basis

2. Microsoft SUS op Windows 2012R2
+ In ťťn keer alle updates bij de hand
+ Per OS te maken
+ Automatische synchronisatie
- Non domain PC's aanpassen om het werkbaar te maken

3. Windows update
+ Altijd up-to-date
+ Per OS specifiek
+ geen client aanpassingen
- alles downloaden per keer

Uiteindelijk won optie 3. Het niet hoeven aanpassen van de client is de grootste pro. Dit scheelt gewoon gepruts.
Wel heb ik WSUS op de server geÔnstalleerd en geactiveerd. Dit omdat in de toekomst mogelijk de PC's thuis wel in het domein gehangen gaan worden.

Goed, de grote fout die ik maakte was dat ik dacht dat je kon beginnen met capturen nadat je alles geŁpdatet hebt. Niet dus. Het volgende is nodig om een installatie te capturen:
1. Capture image aanmaken op de server. Hierover staat een prima stuk op Technet. Als je die gewoon volgt tot aan stap "How to Create An Image by Using a Capture Image" ben je al en eind.

2. De PC voorbereiden op de capture. Image de PC met de basis image van Windows 7 die je hebt aangemaakt. Als na het imagen de setup start, druk je op CTRL-SHIFT-F3. Hierdoor herstart de PC in audit mode op.
http://cdn10.everything-microsoft.com/wp-content/uploads/2009/12/audit-mode-400x3001.png
Dit venster verschijnt maar kun je elke keer na een reboot cancelen of sluiten. In ieder geval nog niet okŽn (op OK drukken dus).

3. Installeer alles wat je in het image opgenomen wilt hebben; updates, software, .NetFX meuk, C++ ellende, noem het maar op.
Ik heb er voor gekozen gťťn extra software te installeren die niet van Microsoft is. OP deze manier maak ik een basis-up-to-date image. Deze is later weer opnieuw te capturen als er een batterij updates zijn geweest. Aangezien de meeste software zichzelf update of meld dat er updates voor zijn, wil ik daar eigenlijk iets anders mee. -> /later.
Ook maak ik geen gebruik van de optie voor de unattended.xml te updaten in de sysprep map. Ik maak op een andere PC met de AIK alle .xml files aan, dus deze negeer ik.

4. Als je hiermee klaar bent, reboot je de PC met de volgende opties in de System preparation tool:
https://www.schoonepc.nl/i/nws2/sysprep.gif.
Boot de PC van het LAN met F12, kies voor het capture image en pak je de draad weer op van het Technet artikel. Let goed op het stukje Shift+F10. Op het moment dat je de image ergens anders op het netwerk heen wilt schrijven, kan je daarmee een CMD-box openen en met net use een mapping maken naar je netwerklocatie naar keuze. Kies voor je 2012 server\reminst map en dat scheelt weer een kopieslag.

5. Laat de PC daarna voor wat het is. Je hebt je up-2-date image nu op je server. Hiervan maak ik meteen een kopie op de server. Deze noem ik ImageBaseV1. Deze ga ik gebruiken om updates op te installeren en weer opnieuw te capturen. Het origineel noem ik InstallV1, om aan te geven dat deze van de V1 is afgeleid. Maar wees vrij om je eigen conventie te kiezen.

Goed. in de volgende post ga ik de deployment verder automatiseren.

To Do Relevant:
- Deployment verder automatiseren

To Do Intressant:
- PC's in domein hangen (alleen de PC's, geen users nog)
- WSUS hier aan koppelen
- Windows Server Essentials eens nader bekijken.

WDS Fix 1: De inlog wegpoetsen.

Door xAn52 op dinsdag 23 december 2014 00:37 - Reageren is niet meer mogelijk
CategorieŽn: WDS, WSUS, Views: 2.734

Na het ťclatante succes van de WDS Server, resten mij een aantal punten.
1. De inlog wegpoetsen.
2. Het image voorzien van updates
3. De driverbase vullen

1. De inlog wegpoetsen.
Dit is gelukt. Door een unattend.xml aan te maken. Hiervoor heb ik het Pakket voor automatische Windowsģ-installaties (AIK) voor Windowsģ 7 geÔnstaleerd op de Windows 2012 Server. Vervolgens met de Windows System Image manager de install.wim geopend, het component amd64_Microsoft--install-Windows-Setup_neutral toegevoegd aan de awnser file en daar bij ImageInstall\OSImage\InstallFrom\Credentials mijn domeinnaam ingevuld en de username (Guest).
Vervolgens deze ergens in de C:\RemoteInstall\WdsClientUnattend map gezet, bij de Server01 (zo heet de machine) properties in WDS, op het tabblad Client de xml file geselecteerd bij x64 Architecture en de boel opgeslagen. Hierna werkt de bestandsoverdracht zonder inlog.

Nu zijn er wel 2 nieuwe acties ontstaan:
1. Een opschoning, aangezien in het werkend maken er een boel rechten zijn uitgedeeld aan Everyone en Guest.Ik ga dit eerst werkend maken door een dedicated user aan te maken voor PXE installaties en daarna zo min mogelijk rechten hier aan toe kennen. De naam laat zich raden: PXEuser. Er komt wel een wachtwoord op, maar of dat nut heeft weet ik niet.
2. Het verder uitdiepen van de .xml file voor de unattended installatie van Windows 7. Ook word het interessant als Windows 8.1 toegevoegd gaat worden. Wat voor effect dat gaat hebben voor de eerste boot, weet ik nog niet.

Server Migratie
Ondertussen is de server qua hardware gemigreerd van een oude HP DC7800USDT (E6750,4GB, 80GB) naar een iets nieuwere/minder oude HP Elite 8000 (E8400,2GB,320GB HDD+1000GB HDD+16GB SSD). Omdat in de USDT maar 1 SATA aansluiting aanwezig was, was ik nogal beperkt in de HDD space. De migratie trouwens "gewoon" met CloneZilla gedaan. Daarna altijd weer de uitdaging om courante Intel drivers voor Server 2012 te vinden. Gelukkig werken de Windows 7 x64 drivers voor de intel Q45 chipset/VGA prima onder Server 2012. Deze gedownload via HP, waarvoor dank.
Uit een oude ThinClient een 16GB SSD gehaald en die maar ingezet als de drive voor de swapfile.
Daarnaast moet er een migratie van de WDS meuk naar de 1TB schijf gaan plaatsvinden.
Nu nog wat RAM erbij. 2GB is wat weinig.

Bon, 1 stap vooruit, 2 nieuwe treden in zicht. We gaan verder :)
Voor ik het vergeet, dank allen voor de commentaren, ze zijn bijzonder nuttig. Ik ben wellicht wat zuinig in het vermelden van jullie tips, maar ik neem ze zeker ter hand. Alle fails die ik zelf doe maar door de tips goed komen laat ik namelijk weg.

Windows Deployment in da House.

Door xAn52 op maandag 22 december 2014 17:25 - Reacties (23)
CategorieŽn: DHCP, WDS, Views: 4.999

Omdat ik regelmatig een PCtje opnieuw van een Windows OS voorzie, leek het mij praktisch een Windows Deplyment Services (WDS) server op te zetten. Ik ben reeds in het bezit van een Windows 2012 R2 Datacenter server, dus dat leek me niet al te ingewikkeld.

Op de server is het een kwestie van de rol Windows Deployment Services aanvinken. Even laten installeren en je kunt meteen verder. Gekozen voor een Standalone mode, aangezien ik de PC's niet in domeinen of wat dan ook ga hangen. Dan een boot image. Voor het gemak even een Windows 7 Professional SP1 x64 nl-nl DVD in de lade gestoken en daarvan de boot.wim als boot source genomen (CD:\Sources) en de install.wim voor de images. Hierdoor kan ik nu Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional en Windows 7 Ultimate installeren. De Home Basic heb ik maar gelaten voor wat het is. Bij de eigenschappen gezet dat F12 nodig is om te PXE booten (om ellende te voorkomen), auto-domain join uitgezet (niet nodig), en bij DHCP aangevinkt dat er niet geluisterd hoeft te worden op de bekende poorten 66 en 67. Multicast is een beetje overkill, dus die heb ik verder niet geconfigureerd.

Daarna het netwerk klaar maken. Om te kunnen PXE-booten, moet de PXE client wel weten waar hij e.e.a. kan ophalen. Dat doe je via DHCP. Laat mijn Windows 2012 R2 server nu net niet de DHCP server zijn, maar mijn Netgear WNDR3700 in combinatie met DD-WRT.
Op de router gebruik ik niet de DHCPd, maar DNSMasq als DHCP server. Dit is even handig om te weten, aangezien je de DHCP opties dan ook bij DNSMasq op moet geven en niet bij DHCPd.

Dus, in de router ingesteld op het tablad services bij het veld Additional DNSMasq Options:
dhcp-option=66,"192.168.1.10"
dhcp-boot=boot'x64'wdsnbp.com,,192.168.1.10

Het is me opgevallen dat zonder de eerste regel, de PXE-client er langer over doet dan als deze optie wel is ingesteld. Dus laat ik die staan. De 2e regel is voorzien van ' (enkele quotes) in plaats van \ (backslashes). Dit doet dd-wrt zelf bij het opslaan. Het werkt, dus niet meer aan knoeien.
Je pad kan je bepalen door even te kijken in de %remoteinstall% folder op je server.

Goed, nu testen. Hoe anders dan virtueel. Ik gebruik VMware Player voor het gemak. Een standaard Windows 7 x64 setup gekozen voor hardware met de optie "Install an OS later" aangevinkt. NIC in bridged gezet zodat deze door de DD-WRT als een extra client wordt gezien.
Nu hoefde ik niks te doen, behalve de VM aan te zetten. Er was geen CD of iso gemount en ook de harde schijf is helemaal leeg. Ergo, de VM gaat het netwerk op.
En verrek! Het werkt... bijna. Het booten gaat goed. Daarna wordt de installatie gestart met de keuze voor een taal en keyboard lay-out. Om dit te kunnen kiezen, moet ik opeens inloggen! Dat willen we (eigenlijk) niet. Wel is het een extra bescherming tegen foutjes, maar toch.
Na wat puzzelen en wat rechten zetten, heb ik dit nog niet kunnen tackelen. Even verder zoeken nog, tot die tijd inloggen maar. Het is een share issue, aangezien ik de Guest groep read op de RemoteImages heb gegeven. Door nu in te loggen met domein\Guest (zonder wachtwoord), kan ik verder. En dan, na een paar minuten en wat enters en wachtwoorden staat er dan toch een VM met Windows 7 Pro SP1 x64 NL te snorren.

Tip voor VMware Player:
Open in je Vm folder het bestand vmnaam.vmx en voeg onderaan toe:
bios.bootDelay = "3000"
Hierdoor blijft je VM 3 seconden op het BIOS scherm staan, zodat je manueel met het handje op F12 kan rammen. Of met F2 de BIOS in.

Nu de volgende stappen:
- Driver repository opzetten
- Windows Updates integreren
- Inlog wegpoetsen
- Image finetunen, unattend maken

Fijne dagen!

P2V Windows XP

Door xAn52 op donderdag 5 juni 2014 22:19 - Reacties (15)
Categorie: Windows, Views: 4.558

Leuke uitdaging: Oude HP laptop met XP virtualiseren op mijn Windows 7 PC.
Hier een stappenplan.

Benodigd:
- VMware Player 6+
- VMware vCenter Converter Standalone
- VMware floppy met XP SCSI drivers
- Netwerkshare
- Windows XP .iso in je eigen smaak (liefst een generieke OEM of een volledig product)
- Windows XP serienummer (Legaal, die van de HP laptop gaat niet werken!)

Stap 1.
Maak een share aan op je target machine met read/write rechten voor Iedereen.

Stap 2.
Installeer VMware Player op je machine waar je de VM op wilt afspelen.
https://my.vmware.com/web...mputing/vmware_player/6_0

Stap 3.
Download en installeer de VMware vCenter Converter Standalone op de PC die je wilt VM'en.
https://my.vmware.com/web...one/5_5#product_downloads
Configureer de tool met inachtneming van je eigen locatie
http://windows.appstorm.n...machine-from-your-old-pc/
Wees geduldig, mijn laptop was 1.5 uur bezig (30GB, 100mbit LAN)

Stap 4.
Open de VM in VMware Player. Indien je geen enge activatie dingen ziet ben je klaar, anders door naar...

Stap 5.
Tweak de bios van de VM om te booten van CD.
http://xmodulo.com/2013/0...-vm-on-vmware-player.html

Stap 6.
Mount de XP .iso of CD in de VM en boot ervan
Doe een Repair install met Windows XP.
http://tweaks.com/windows...o-a-repair-install-of-xp/
Gebruik daarbij de floppy image van VMware om op F6 te rammen voor extra drivers:
http://kb.vmware.com/self...playKC&externalId=1005208
Vervolg de installatieprocedure. Vul ook je windows code in, als er om gevraagd wordt. Laat hem lekker door ratelen.

Stap 8.
Inloggen en opruimen maar. Drivers doen het niet allemaal meer, net zoals sommige CD emulators. The price you pay....

Anyways, ik kan nu over naar mijn volgende projectje....: Hoe bouw ik een oude HP laptop om naar een Chromebook. Lijkt me niet lastig, wel leuk. Wie weet :)

Eerste Linux stapjes, een introductie.

Door xAn52 op zondag 19 januari 2014 11:45 - Reacties (9)
CategorieŽn: Linux, Server, Ubuntu, nZEBd, Views: 4.500

Na een tijd lang niets gedaan te hebben aan bloggen en dergelijke, toch maar eens de draad weer oppakken. Na al m'n Windows avonturen (die nog lang niet afgerond zijn, maar nu even niet) op zakelijk vlak, heb ik thuis ook e.e.a. aan systeem uitdagingen. Deze betreffen voornamelijk het klassieke audio en video download en presentatie gebeuren.

Mijn Home Automation Environment (HAE) is beperkt tot het entertainment gedeelte. Er zijn nog geen lampen, cv's, koelkasten, wasmachines of scheerapparaten op aangesloten.
Een kort overzicht van het thuis netwerk:

Begane Grond
Ik gebruik kabel internet van Ziggo Alles in 1. D/U is 60/6 mbit en dat voldoet (nog). Ik heb zo'n uBee modem zonder draadloze wifi ingebouwd. Achter de uBee zit een Linksys WRT320N die de wifi behandeld. Ook zitten er 2 switches (Switch1 en Switch2) aan vast en een mediaspeler (Play!ON HD2 Mini). Switch1 is een 8 poorts 100 mbit switch in de TV kast voor de TV, Wii, XBox360, Reciever, en DVB-C ontvanger.

1e verdieping
Switch2 (4p Gbit) staat op de 1e verdieping en daar is op dit moment 1 PC aan gekoppeld van zoonlief 1 en nog een switch (Switch3 4p Gbit) op de zolder.

Zolder
Switch3 heeft het druk: 2 routers (nog een WRT320N en ook een D-Link), Switch4 (8p100mbit), m'n game PC (2500K) en mijn NAS (XPenology DSM 3.1, i3-3220,6GB, 8TB).
De WRT320N is voor het testnetwerk zodat daar, zonder dat andere leden van de familie daar last van hebben, lekker gepield kan worden met DHCP, DNS, WDS, WSUS, AD en noem alles maar op. Er hangt 1 server aan vast met Windows 2012 met daarop wat Hyper-V hosts. Voor het HAE verhaal niet zo heel intressant. De D-Link wordt gebruikt om printers 1-3 aan het netwerk te koppelen. 1 Laserprinter (HP 2430DTN), 1 Fotoprinter (HP8450) en 1 All-In-One (HP L7780).
Aan Switch4 hangt 1 PC: de linux server. De hardware? Een oude HP DC7800 USDT. C2D 6550, 2GB DDR2 en 80GB SSD (intel 320).

Overig
Er zwerven 2 laptops door het huis, 3 android telefoons en een iphone.

Zo, dat is wel veel tekst. Ik zal eens een tekeningetje maken van de omgeving om een beter beeld te krijgen van het verhaal.

Wat doe ik er allemaal mee?
Voornamelijk is het opgezet zodat ik kan gamen op zolder. Dit gebeurt niet heel veel meer, maar het kan en af en toe is dat even heerlijk. Voornamelijk langzame games als SimCity of Civilization V maar ook een paar F2P flightsims en Minecraft (tja, je moet toch bijblijven met de kids ;)) Schieten en knallen doe ik niet meer.

Daarnaast is er een NAS opgezet om het hele Home Entertainment gedeelte te ondersteunen. Het is een stevig apparaat voor een NAS (als zeg ik het zelf) met de i3 3220, een Z77 bord, 6GB RAM en een keur aan schijven (80GB voor OS, 4*1TB en 2*2TB). Op de NAS draait Sickbeard, SabNZBd, CouchPotato, Subliminal en Plex. Ook draait er een back-up applicatie van Amazon op om alle foto's die erop staan te back-uppen naar de cloud. Op de NAS staat zowel film als muziek en foto's. Er is geen software repository op. Dat staat op een USB schijf aan de 2500K.

Plex
Ik ben een fervent gebruiker van Plex. Zo'n 80% van wat ik aan video entertainment binnenhaal kan ik er in kwijt. Sommige zaken hebben nabewerking nodig, maar dat houd je bezig. Wellicht later daarover meer.
Mijn Plex omgeving bestaat uit de NAS server, clients op PC, Android, iPhone en, jawel, TV. Ik ben in het bezit van een Samsung TV uit 2010 waar een Plex client op zit. I-de-aal. Werkt gewoon met de afstandsbediening van de TV, dus lekker laagdrempelig.
Ik gebruik Plex zowel voor films als voor series. Qua films zijn er een aantal categorieŽn: Classics, Movies, Kids en Superheroes. Deze categorieŽn zitten ook in SabNZBd, zodat de films netjes in de mapjes verschijnen. Met uitzondering van de zaken die uit CouchPotato worden gehaald. Die komen altijd in Movies terecht.
De Categorie TV is verder 1 bak met series die netjes door SickBeard in mapjes worden gestopt en door Plex worden gepresenteerd. Subliminal doet verder z'n best om e.e.a. van ondertitels te voorzien (Bierdopje, ik mis je!).

nntp
Ik gebruik de diensten van zowel Ziggo als Eweka om te voorzien in mijn media behoefte. Hierbij valt op dat Ziggo (door de korte retentie?) vaker TV series aanlevert dan Eweka. Geeft niet, het werkt.

Ergo conclusio
Goed, een hele bende aan hard- en software dus om een filmpje te kunnen kijken. Het werkt an sich prima, alleen ben ik qua nzb's altijd overgeleverd aan wat publiek beschikbaar is. In het verleden had ik een NZBMatrix account, maar dat is eigenlijk nooit door een andere vervangen. In de hausse die onstond nadat deze site verplicht ophield, heb ik een blauwe maandag gespeeld met NewzNab+ (ja, de koop versie) maar door gebrek aan kennis en kunde is dat nooit wat geworden.
En daar wil ik nu wat aan gaan doen. Zoals ik eerder meldde heb ik een linux server(tje). Met Ubuntu 13.10 en na wat gepiel nZEDb. Daarvoor heb ik heel simpel de instructie van de site voor gebruikt die hier staat.
En daar begint het avontuur... MIjn kennis van Linux? Nealy zero. chmod, top, sudo, daar oudt het wel mee op. en dan moet je daar al geen moeilijke vragen over stellen :)

Toekomst
Wat wil ik gaan bereiken? Als eerste een werkende nZEDb omgeving voor mijzelf. Op de DC7800.
Eventueel uitbreiden naar de mysql database op de NAS (meer CPU power). En kennis over hoe ik de Ubuntu kan aansturen. Ik loop meteen al vast met alle consoles die er zijn (hoe kan ik switchen?), hoe om te gaan met cron, monitoring enzovoorts. Het wordt voor mij een zoektocht waarbij ik alle hulp van Google en jullie zeer ga waarderen :)