Eerste Linux stapjes, een introductie.

Door xAn52 op zondag 19 januari 2014 11:45 - Reacties (9)
CategorieŽn: Linux, Server, Ubuntu, nZEBd, Views: 4.499

Na een tijd lang niets gedaan te hebben aan bloggen en dergelijke, toch maar eens de draad weer oppakken. Na al m'n Windows avonturen (die nog lang niet afgerond zijn, maar nu even niet) op zakelijk vlak, heb ik thuis ook e.e.a. aan systeem uitdagingen. Deze betreffen voornamelijk het klassieke audio en video download en presentatie gebeuren.

Mijn Home Automation Environment (HAE) is beperkt tot het entertainment gedeelte. Er zijn nog geen lampen, cv's, koelkasten, wasmachines of scheerapparaten op aangesloten.
Een kort overzicht van het thuis netwerk:

Begane Grond
Ik gebruik kabel internet van Ziggo Alles in 1. D/U is 60/6 mbit en dat voldoet (nog). Ik heb zo'n uBee modem zonder draadloze wifi ingebouwd. Achter de uBee zit een Linksys WRT320N die de wifi behandeld. Ook zitten er 2 switches (Switch1 en Switch2) aan vast en een mediaspeler (Play!ON HD2 Mini). Switch1 is een 8 poorts 100 mbit switch in de TV kast voor de TV, Wii, XBox360, Reciever, en DVB-C ontvanger.

1e verdieping
Switch2 (4p Gbit) staat op de 1e verdieping en daar is op dit moment 1 PC aan gekoppeld van zoonlief 1 en nog een switch (Switch3 4p Gbit) op de zolder.

Zolder
Switch3 heeft het druk: 2 routers (nog een WRT320N en ook een D-Link), Switch4 (8p100mbit), m'n game PC (2500K) en mijn NAS (XPenology DSM 3.1, i3-3220,6GB, 8TB).
De WRT320N is voor het testnetwerk zodat daar, zonder dat andere leden van de familie daar last van hebben, lekker gepield kan worden met DHCP, DNS, WDS, WSUS, AD en noem alles maar op. Er hangt 1 server aan vast met Windows 2012 met daarop wat Hyper-V hosts. Voor het HAE verhaal niet zo heel intressant. De D-Link wordt gebruikt om printers 1-3 aan het netwerk te koppelen. 1 Laserprinter (HP 2430DTN), 1 Fotoprinter (HP8450) en 1 All-In-One (HP L7780).
Aan Switch4 hangt 1 PC: de linux server. De hardware? Een oude HP DC7800 USDT. C2D 6550, 2GB DDR2 en 80GB SSD (intel 320).

Overig
Er zwerven 2 laptops door het huis, 3 android telefoons en een iphone.

Zo, dat is wel veel tekst. Ik zal eens een tekeningetje maken van de omgeving om een beter beeld te krijgen van het verhaal.

Wat doe ik er allemaal mee?
Voornamelijk is het opgezet zodat ik kan gamen op zolder. Dit gebeurt niet heel veel meer, maar het kan en af en toe is dat even heerlijk. Voornamelijk langzame games als SimCity of Civilization V maar ook een paar F2P flightsims en Minecraft (tja, je moet toch bijblijven met de kids ;)) Schieten en knallen doe ik niet meer.

Daarnaast is er een NAS opgezet om het hele Home Entertainment gedeelte te ondersteunen. Het is een stevig apparaat voor een NAS (als zeg ik het zelf) met de i3 3220, een Z77 bord, 6GB RAM en een keur aan schijven (80GB voor OS, 4*1TB en 2*2TB). Op de NAS draait Sickbeard, SabNZBd, CouchPotato, Subliminal en Plex. Ook draait er een back-up applicatie van Amazon op om alle foto's die erop staan te back-uppen naar de cloud. Op de NAS staat zowel film als muziek en foto's. Er is geen software repository op. Dat staat op een USB schijf aan de 2500K.

Plex
Ik ben een fervent gebruiker van Plex. Zo'n 80% van wat ik aan video entertainment binnenhaal kan ik er in kwijt. Sommige zaken hebben nabewerking nodig, maar dat houd je bezig. Wellicht later daarover meer.
Mijn Plex omgeving bestaat uit de NAS server, clients op PC, Android, iPhone en, jawel, TV. Ik ben in het bezit van een Samsung TV uit 2010 waar een Plex client op zit. I-de-aal. Werkt gewoon met de afstandsbediening van de TV, dus lekker laagdrempelig.
Ik gebruik Plex zowel voor films als voor series. Qua films zijn er een aantal categorieŽn: Classics, Movies, Kids en Superheroes. Deze categorieŽn zitten ook in SabNZBd, zodat de films netjes in de mapjes verschijnen. Met uitzondering van de zaken die uit CouchPotato worden gehaald. Die komen altijd in Movies terecht.
De Categorie TV is verder 1 bak met series die netjes door SickBeard in mapjes worden gestopt en door Plex worden gepresenteerd. Subliminal doet verder z'n best om e.e.a. van ondertitels te voorzien (Bierdopje, ik mis je!).

nntp
Ik gebruik de diensten van zowel Ziggo als Eweka om te voorzien in mijn media behoefte. Hierbij valt op dat Ziggo (door de korte retentie?) vaker TV series aanlevert dan Eweka. Geeft niet, het werkt.

Ergo conclusio
Goed, een hele bende aan hard- en software dus om een filmpje te kunnen kijken. Het werkt an sich prima, alleen ben ik qua nzb's altijd overgeleverd aan wat publiek beschikbaar is. In het verleden had ik een NZBMatrix account, maar dat is eigenlijk nooit door een andere vervangen. In de hausse die onstond nadat deze site verplicht ophield, heb ik een blauwe maandag gespeeld met NewzNab+ (ja, de koop versie) maar door gebrek aan kennis en kunde is dat nooit wat geworden.
En daar wil ik nu wat aan gaan doen. Zoals ik eerder meldde heb ik een linux server(tje). Met Ubuntu 13.10 en na wat gepiel nZEDb. Daarvoor heb ik heel simpel de instructie van de site voor gebruikt die hier staat.
En daar begint het avontuur... MIjn kennis van Linux? Nealy zero. chmod, top, sudo, daar oudt het wel mee op. en dan moet je daar al geen moeilijke vragen over stellen :)

Toekomst
Wat wil ik gaan bereiken? Als eerste een werkende nZEDb omgeving voor mijzelf. Op de DC7800.
Eventueel uitbreiden naar de mysql database op de NAS (meer CPU power). En kennis over hoe ik de Ubuntu kan aansturen. Ik loop meteen al vast met alle consoles die er zijn (hoe kan ik switchen?), hoe om te gaan met cron, monitoring enzovoorts. Het wordt voor mij een zoektocht waarbij ik alle hulp van Google en jullie zeer ga waarderen :)

Volgende: P2V Windows XP 06-'14 P2V Windows XP
Volgende: Verbazingwekkend 03-'13 Verbazingwekkend

Reacties


Door Tweakers user firebird_1979, zondag 19 januari 2014 18:33

In Ubuntu switch je consoles met CTRL+ALT+(F1/F2/F3 etc.)

Door Tweakers user sfranken, zondag 19 januari 2014 19:30

Als je toch alleen maar bezig gaat zijn met de CLI is het msschien een idee om de hele GUI te verwijderen. Als je de desktop versie van Ubuntu draait kan dit vrij simpel met het pakket tasksel. Let wel op dat dit een CLI toepassing is (dus vanuit je terminal of console draaien):


code:
1
sudo tasksel


Daar staat (vrij ver bovenaan als ik me het goed herinner) een entry met "Ubuntu desktop". Vink die weg (met spatie geloof ik) en ga naar beneden om op de OK knop te kunnen klikken (met Enter geloof ik, is ene beetje weggezakte kennis).

Hierna gaat er een heleboel verwijderd worden en als alles goed gaat hou je een CLI-only versie van Ubuntu over.

Het voordeel, in mijn ogen, hiervan is dat je systeemresources wat gespraard worden en dat het booten ietsjes sneller zal gaan.

Door Tweakers user xAn52, zondag 19 januari 2014 22:55

Kijk, de Ctrl-Alt-F1 etc gaat heel handig zijn. Ik kijk er eens naar hoe dat werkt. Ik heb gemerkt dat dat bij Putty niet werkt, dus even naar zolder.

Een sudo tasksel levert mij op dat er 3 dingen geÔnstalleerd zijn:
- Basic Ubuntu Server
- OpenSSH Server
- LAMP server

Dat lijkt me vrij basic. Booten gaat echt heel snel dankzij de SSD. Ik weet niet of daarvoor nog speciale dingen nodig zijn, ga ik eens nazoeken. Ook gaat de CPU (E6550) mogelijk geŁpgraded worden naar een E8400. Is sneller en meer cache. Zal amper gemerkt worden, maar toch.

Wat voor mij wel weer een nieuwe was, is Intel MEI. Daar kreeg ik errors van op het inlog console. Door de prompt hiervoor in de BIOS te enabelen, kon ik met Ctrl-P in het Intel MEI scherm komen. Ubervaag. Helaas kon ik daar verder niks instellen vanwege een wachtwoord wat ik moet veranderen, maar vervolgens werd elk wachtwoord geweigerd.
Met een
code:
1
sudo rmmod mei-me

was het ook opgelost :)
Dankzij deze thread.

Door Tweakers user sfranken, maandag 20 januari 2014 18:32

xAn52 schreef op zondag 19 januari 2014 @ 22:55:
Kijk, de Ctrl-Alt-F1 etc gaat heel handig zijn. Ik kijk er eens naar hoe dat werkt. Ik heb gemerkt dat dat bij Putty niet werkt, dus even naar zolder.
Klopt, control+alt+F<key> werkt alleen als je fysiek achter de machine zit. SSH alloceert z'n eigen TTY, die je dan met PuTTY te zien krijgt. Hier kun je niet in switchen.
xAn52 schreef op zondag 19 januari 2014 @ 22:55:
Een sudo tasksel levert mij op dat er 3 dingen geÔnstalleerd zijn:
- Basic Ubuntu Server
- OpenSSH Server
- LAMP server
Dan heb je dus de server versie van Ubuntu. Dat kon ik uit je verhaal niet echt opmaken, dus ging ik ervan uit dat je de desktop versie had. De instructies van mij werken (obviously) alleen als er ook een desktop is geÔnstalleerd.
xAn52 schreef op zondag 19 januari 2014 @ 22:55:
Wat voor mij wel weer een nieuwe was, is Intel MEI. Daar kreeg ik errors van op het inlog console. Door de prompt hiervoor in de BIOS te enabelen, kon ik met Ctrl-P in het Intel MEI scherm komen. Ubervaag. Helaas kon ik daar verder niks instellen vanwege een wachtwoord wat ik moet veranderen, maar vervolgens werd elk wachtwoord geweigerd.
Met een
code:
1
sudo rmmod mei-me

was het ook opgelost :)
Dankzij deze thread.
Ga je gebruik maken van Intel vPRO dan? Daar was Intel MEI toch voor?

[Reactie gewijzigd op maandag 20 januari 2014 18:34]


Door Tweakers user xAn52, maandag 20 januari 2014 20:36

sfranken schreef op maandag 20 januari 2014 @ 18:32:

Ga je gebruik maken van Intel vPRO dan? Daar was Intel MEI toch voor?
Nope, geen behoefte aan. Vond alleen de melding erg irritant.
Het is geen permanente oplossing, daarvoor moet ik toch echt in de BIOS e.e.a. aanpassen.

Door Tweakers user sfranken, maandag 20 januari 2014 22:16

xAn52 schreef op maandag 20 januari 2014 @ 20:36:
Het is geen permanente oplossing, daarvoor moet ik toch echt in de BIOS e.e.a. aanpassen.
Dat is op te lossen. Open het bestand /etc/modprobe.d/blacklist.conf en voeg daar het volgende aan toe:

code:
1
blacklist mei-me


Reboot en klaar, die kernel module (mei-me) word standaard geblacklist (en dus genegeerd).

Bron: http://askubuntu.com/ques...-blacklist-kernel-modules

[Reactie gewijzigd op maandag 20 januari 2014 22:16]Door Tweakers user MikeOO, woensdag 22 januari 2014 09:51

Hierbij valt op dat Ziggo (door de korte retentie?) vaker TV series aanlevert dan Eweka. Geeft niet, het werkt.

Eweka staat hier wel om bekend. Veel wordt direct verwijderd door notice and takedowns.

Beetje zonde als je voor een abbo betaald en Ziggo het meeste zelf download.
Zou toch eens zoeken naar een anders nieuwsprovider die het dan beter doet. Zijn er genoeg die minder last hiervan hebben. Of helemaal niet gebruiken als je het met Ziggo al red.

Door Tweakers user Jogai, donderdag 23 januari 2014 08:29

Als je wel in putty wilt switchen kun je gebruik maken van byobu. Je krijgt dan meerdere terminals onder dezelfde user wat imho een betere optie is dan tty's switchen.

Daarnaast installleer ik meestal een 3rd party console om eea wat makkelijker te gebruiken. Hier is een howto: http://scotch.io/bar-talk...-sleek-console-in-windows
Mijn configuratie is iets anders, met als belangrijke wijziging dat de console automatisch start met windows en op te roepen is met ~ als een quake style commmand window.

Reageren is niet meer mogelijk