Complete Herinstallatie

Door xAn52 op zondag 24 februari 2013 19:24
Categorie: Windows, Views: 2.977

Complete herinstallatie

Naar aanleiding van Incident 1 is naar boven gekomen dat er een aantal problemen zijn met AD en DNS. Omdat ik er niet precies de vinger op kan leggen, heb ik de complete omgeving getrashed en ga ik lekker fris en fruitig opnieuw beginnen.

Hiermee kan ik meteen wat schoonheidsfoutjes wegpoetsen en het eerder geleerde toepassen bij de herinstallatie. Voor herinstallatie maak ik gebruik van een USB stick die ik gemaakt heb van de iso en het handige tooltje " Windows 7 downloadprogramma voor USB DVD".

Als eerste ga ik de DHGMS001 installeren. Dit was een virtuele server, maar nu wordt het de fysieke server. Een labeltje op de monitor van de fysieke server gaat mij eraan herinneren welke wat ook al weer is.

Ik kies voor "Windows Server 2012 Standard Evaluation (Server with a Gui) x64 7/26/2012". Ik accepteer de voorwaarden en kies voor een Custom Install. Alle partities worden verwijderd en de 500GB disk wordt gekozen als installatie schijf. Daarna doet Windows Server alles zelf.
Na installatie van het OS heb ik de server naam veranderd in DHGMS001. Op 1 van de 2 netwerkkaarten een vast IP adres geplaatst zodat daar geen ruzie over kan gaan komen. Het ipadres is 192.168.1.10. Het adres van m'n Router is 192.168.1.1. Als dadelijk de 2e domeincontroller erbij komt, wordt dat 192.168.1.11. Het werkstation van mijzelf is 192.168.1.105

Goed. Na de verplichte reboot vanwege de naamsverandering gaan we aan de bak met de " Add Roles and Features Wizard" om AD en DNS toe te voegen. Ik zal de schermpjes eens lekker langs lopen.

http://tweakers.net/ext/f/cRtWz95Qxjngl4PMW3awRKcP/medium.png

Mooi verhaal. Alleen heb ik nog geen Windows Updates opgehaald, want er is geen DNS/DHCP op de omgeving.
Aangezien dit wordt aanbevolen, gaan we dat maar enabelen op de router zodat we meteen 2 zaken kunnen regelen:
1. Updates ophalen.
2. Windows activeren.

Op de server even de DNS server aanpassen naar de router om internetverkeer mogelijk te maken. De 2e netwerkadapter die bedoeld is voor Hyper-V meteen uitgeschakeld. Het is erg verwarrend als de ene Ethernet 2 heet en de ander Ethernet 1 plus dat Ethernet 2 gekoppeld is aan Network 1 en Ethernet 1 aan Network 2. Gelukkig kan je het ook renamen zodat alleen Ethernet 2 en Network 2 nog actief zijn. Welke van de 2 NIC's dit nu is (de onboard of de PCI) is mij nog niet duidelijk. Komt later wel en is eigenlijk niet heel belangrijk.

Maar even de server herstart en kijken of we updates binnen kunnen halen.

Over dat herstarten... De standaard manier die ik mij eigen heb gemaakt is het ... menu naar boven toveren (Windows + ..) en dan op Settings, Power, Restart server drukken. Daarnaast is het DOS commando:
code:
1
C:\Windows\System32\shutdown.exe /r /t 0 /f /d p:2:4http://tweakers.net/ext/f/VaksthQ01hrGfNrMwJ1jAEfz/medium.png

Zo ziet het er allemaal uit. Dan klikken we op Never achter Last checked for updates en dan start Windows Update

http://tweakers.net/ext/f/RPNj0tidAsoRnmvOyabg0gOY/medium.png

We klikken op Turn onautmatic updates en er gaat gecheckt worden.

http://tweakers.net/ext/f/V79qDl3OeBUN1l9yj03mYI6p/full.png

Ondertussen zien we ook in het Server manager scherm dat Windows 2012 inmiddels geactiveerd is. Ook staat er nu links onder op het

bureaublad netjes aangegeven hoelang deze server nog draaien kan en waarvoor deze gebruikt mag worden.

http://tweakers.net/ext/f/ZJtxDyAmDiCLdXbSDI7V2KXX/medium.png

Inmiddels heeft Windows Update 25 important updates (331,3MB) gevonden en gaan we die maar eens installeren.

Om de boel een beetje te versnellen, ga ik op m'n PC in VMware Player ook een Windows 2012 server installeren. Hierbij kies ik bij het

aanmaken van de virtuele omgeving dat ik het OS later wil installeren. Voor een of andere reden loopt het anders niet lekker.
De VM naam wordt DHGMS002 op m'n O: schijf. Verder gebruik ik de volgende settings:
- Maximum Disk Size: 60.0GB
- Split virtual disk into multiple files
- Memory 2GB (1GB zou genoeg moeten zijn, maar voor booten is 2GB wel zo prettig.)
- Processors: 2 (De Host is een i5-2500K @4.4GHz)
- Floppy: Removed (onzin legacy meuk)
- Network Adapter: Bridged
- USB Controller: Present (handig voor USB sticks)
- Sound card: Removed
- Printer: Removed
- Display: Auto detect. Je kan altijd lekker resizen en dergelijke, dus niet zo belangrijk. Aantal is 1, 3D is uit.

Nu de iso mounten in de CD speler een booten. De iso heet 9200.16384.WIN8_RTM.120725-1247_X64FRE_SERVER_EVAL_EN-US-HRM_SSS_X64FREE_EN-US_DV5.iso mocht je zelf aan de bak willen. Anders doe je de google en kom je er ook wel uit.

De updates zijn inmiddels geinstalleerd op de DHGMS001, tijd voor een rebootje en een nieuwe check voor updates. En warempel. 4 nieuwe updates worden gevonden met een totale grootte van 407MB. Dan ben je toch blij dat je geen 56K modem meer hebt. Downloaden en installeren maar.

Inmiddels is de virtuele DHGMS002 aan het booten in z'n nieuwe jasje.

http://tweakers.net/ext/f/OF3Lc2tCIB88zEo5ApQzuh9E/medium.png

Als eerste nog de prompt om het Administrator wachtwoord te wijzigen. Hiervoor heb ik een standaard voor alle servers gekozen die ik eigenlijk overal hetzelfde houd. Dit scheelt weer ellende achteraf.

Nou meteen de eerste verrassing: Ik heb blijkbaar bij het installeren niet gekozen voor " with a GUI" maar voor de Core versie. Dat heeft niet mijn voorkeur, dus moet ik de GUI maar zelf installeren. Dat duurt bijna net zo lang als een herinstallatie, maar voor de vingeroefening altijd nuttig. Toch kies ik dit keer voor de "Minimal User Interface". Ik heb hem nog niet gebruikt en ben benieuwd hoe dat er uit ziet. Het powershell commando om dit te installeren is als volgt:

code:
1
Install-Windowsfeature Server-Gui-Mgmt-Infra -Restart

Dan wordt de GUI vanaf Windows Update gedownload. Het is ook mogelijk de CD hiervoor te gebruiken, dat kost je wat meer uitzoekwerk. Helaas moeten we daaraan geloven, aangezien er een mooie rooie text in m'n PowerShell venster tevoorschijn komt. Op http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=243077 staat aangegeven hoe er een lokale source aan te geven is. In mijn geval kan het gewoon vanaf de installatie CD gedaan worden. Dan is de bron D:\sources\sxs.

Zelfde error helaas. Omdat ik niet heel veel tijd aan troubleshooten wil besteden op dit moment, draai ik d:\setup.exe nog maar eens en ga ik Windows 2012 opnieuw installeren. Ook dan moet je kiezen voor een Custom Install, aangezien je Windows Server 2012 Core niet kan upgraden naar Windows Server 2012 Standard with a GUI. Helaas is er geen Drive Options (advanced) optie bij de disk selectie aanwezig en zal de bestaande Windows installatie naar Windows.old worden hernoemd. Hier heb ik een hekel aan, dus moet ik maar helemaal opnieuw beginnen.

Inmiddels is de 400+MB aan updates op de fysieke DHGMS001 geinstalleerd en kan deze gereboot worden. Meteen maar weer eens voor updates checken. Gelukkig is er niks meer te updaten! Nu maar eens wachten op de virtuele DHGMS002.

http://tweakers.net/ext/f/omBzQtr6XxUrQjLU52RmoR3z/medium.png

Inmiddels is de fysieke server klaar. In server manager verschijnt een melding over performance counters die niet started zijn. Dat is eenvoudig op te losen door rechts te klikken op de melding en te kiezen voor (je raad het nooit) Start Performance Counters.
Hiermee kan je in Server manager de hoeveelheid gebruikt geheugen en processor capaciteit terugzien.

Een snelle blik in Event Viewer\Custom Views\Administrative Alerts laat een aantal errors zien.
Een makkelijke is er een van DeviceSetupManager. Deze mag blijkbaar geen drivers downloaden van internet.

http://tweakers.net/ext/f/mVKJqAlBhhAOlQVjuyxUBJgm/medium.png

Dat is een Windows Update Instelling ten aanzien van Recommended updates. Even aanpassen en die zien we niet meer terug.
De 2e error gaat over Windows Remote Management. Deze ga ik oppakken zo gauw als de server een DC is voor het nieuwe domein.

http://tweakers.net/ext/f/r9rcAu3neyU7lskgAlX0aJcM/medium.png

De virtuele DHGMS002 is inmiddels klaar met installeren en rijp voor de nazorg:
- Servernaam naar DHGMS002
- VMWare Tools Installeren
- IP adres naar 192.168.1.11
- Windows Update. Ook hier zal er in 2x een 700MB aan updates opgehaald gaan worden.

Inmiddels ontstaat er ook een lijstje met algemene zaken die geregeld moeten gaan worden:
- Share met de PC waar wat handige tools voor alle servers op staan
- Achtergrond instellingen
- Power settings (monitor uit enzo)

Bij de virtuele DHGMS002 loop ik meteen tegen een oude bekende aan. de Microsoft .NET Framework optimization service (32bit) en aanverwanten. Deze pakken altijd een boel CPU na het booten als er een .NET update is geweest. Dit is uit te stellen, maar ontkomen is er niet aan.

De fysieke DHGMS001 gaat een AD krijgen. Hij is de eerste DC in het nieuw te bouwen domein thuis.loc.
We beginnen wederom met de Add Roles and Features Wizard. Er zijn geen updates meer beschikbaar, dus we kiezen voor Next.

http://tweakers.net/ext/f/OYVRfdj2fUuPBk3ISD6vmPPQ/medium.png

We kiezen voor de Role-based or feature-based installation

http://tweakers.net/ext/f/azFvQoAIiuqEVOvbK1yYRzvy/medium.png

Pretty obvious. De virtuele DHGMS002 is nog niet aan server manager toegevoegd, want die staat nog te updaten, dus die zien we hier ook niet terug.

http://tweakers.net/ext/f/lC2lRV9M9pzqDX71KkBOB9Rd/medium.png

Hier komen de keuzes. Er staan 5 AD aanverwante keuzes.We kiezen alleen voor Active Directory Domain Services. Meteen opent er een scherm die meldt dat er meer mee geinstalleerd gaat worden:

http://tweakers.net/ext/f/0thXZLmMwELebebRYJvxYrIz/medium.png

We klikken door op Next naar de Features, hier vinken we niks extra's aan en nogmaals op Next.

http://tweakers.net/ext/f/cGmzeUHnlJI7w9cU68breUgT/medium.png

We nemen deze info in ons op en drukken weer op Next

http://tweakers.net/ext/f/ikSOpUFQRGO9hjAsZpHZYRIP/medium.png

We laten restart... uitgevinkt en drukken op Install.

http://tweakers.net/ext/f/O0Ops05g1gxuB4SqYBADoVY3/medium.png

And now... We wait.
Niet zo lang, gelukkig en het resultaat is positief.

http://tweakers.net/ext/f/bdMtxs7XBV7HEpUWLKGQechx/medium.png

In Server Manager verschijnt een geel uitroepteken met de opdracht de server te upgraden naar een domain controller. Precies ons doel, dus klikken maar!

http://tweakers.net/ext/f/PbTYw3PyrJMVfYRNuermHlRK/medium.png

Ah, een nieuwe Wizard: De Active Directory Domain Services Configuration Wizard.
Omdat het de eerste in een nieuwe forest is, kiezen we daar ook voor. Als Root domain name geven we thuis.loc op.

http://tweakers.net/ext/f/M10sC5akRE678sJxwEk9dGFW/medium.png

Goed, nog meer opties die we lekker standaard laten. Voor het DSRM wachwoord gebruik ik hetzelfde als wat ik voor Administrator heb gebruikt. Puur voor het gemak.

http://tweakers.net/ext/f/MI8Rpob4qRTF1KRAascCe6jc/medium.png

Nu komt er een error te voorschijn ten aanzien van DNS.

http://tweakers.net/ext/f/UOTC1mjBW1yKsVViPlcsxBnv/medium.png

Show more...

http://tweakers.net/ext/f/U5f9p9Rly2Q4HO3TTyaKGXsh/medium.png

We kunnen dus niets anders doen dan Next drukken.
Vervolgens de Additional Options:

(plaatje weg! Er staat alleen een Netbiosnaam: THUIS

Niets aan doen, lekker Next klikken.
Dat geld ook voor het volgende scherm:

http://tweakers.net/ext/f/kWs23GND0OySfK9oeB5ftqER/medium.png

Lekker Next klikken. Een overzicht verschijnt:

http://tweakers.net/ext/f/sSv1kemgfAkuF5OZlHUJ0xgw/medium.png

Prima. Next.
De Prerequisites Check gaat lopen. 2 warnings en een Pass.

http://tweakers.net/ext/f/GbZUxVnC7VaDvUfEdUkTlxN5/medium.png

Niets aan doen dus en Install klikken.

En wederom wachten. Ik denk zeker wel een minuut. De server herstart automagisch (en sneller dan ik het kon verhinderen om wat Prt Scr's te maken).
Na de reboot zien we meteen een wijziging. Je logt niet meer aan als Administrator, maar als Thuis\Administrator. Wachtwoord ingeven en de server opent Server Manager. Daar zien we meteen wat er gewijzigd is. AD DS en DNS zijn toegevoegd aan de linkerkant. Als je op tools klikt, staan er ook een aantal nieuwe tools bij. Ook op het Start scherm is het drukker geworden.

http://tweakers.net/ext/f/h5q8gda3bRr0xtzufr8OHl4W/medium.png

Zo. Vanavond verder in Deel II.

Volgende: Complete Herinstallatie II 02-'13 Complete Herinstallatie II
Volgende: Incident #1 02-'13 Incident #1

Reacties

Reageren is niet meer mogelijk